30.07.2017 - Drivhuslogg

Se hva som har dukket opp i drivhuset! Mine første tomater.


*vise stolt fram*Jeg oppdaget at gresskarplantene er veldig dominante! Den har prøvd å drepe tomatene. De tynne snirklene på gresskarplanten har surret seg rundt tomatplanten og knekt av stilker! :O

Den prøvde også å snike seg inn i potta som tomaten står i. Det er helt vilt! *tørke svette fra panna*

Og jeg som dyrket tomat og gresskar i pallekasse. Ikke rart de ikke har vokst noe særlig *ler* Haha, uff. Jeg har ikke delt noe bilde av pallekassa for jeg var ikke så stolt av hvordan det ser ut hahah. Det har begynt å vokse løvetann der nå også, så det var ikke helt suksess. Men jaja, man lærer jo av alt man gjør feil.

Under ser du et bilde av gresskarplanten som har surret seg rundt tomatplanten og kvelt den! Planteverden er ganske brutal altså :p Jeg tenker ofte på hvordan jeg tukler med hvilke planter som får leve og dø når jeg holder på i drivhuset. Man føler seg litt som en autoritær leder som bestemmer hvem som får leve og dø. Får alltid litt vondt i meg når jeg klipper eller tar av blader av planter, eller hvis de dør. Jeg pleier alltid å si unnskyld til dem og prøve å formidle at det er til deres eget beste. Selv om jeg er litt usikker på om jeg gjør ting rett. 

Faktisk så er jeg alltid usikker på om jeg gjør ting rett med plantene, jeg bare følger intuisjonen mye. Har ommøbelert litt i drivhuset nå og må følge litt med at ikke gresskarene angriper flere.. xD


 

Jeg tenkte å anbefale en bok. Denne boken leste jeg for første gang da jeg var femten år gammel og den endret mitt syn på planteverden. Du får bestemme selv hva du tenker etter å ha lest boken. "Plantenes hemmelige liv"

Jeg ble veldig fascinert av ideen om at planter reagerer på om du gir dem omsorg og gode tanker. Det var ikke så vanskelig for meg å teste ut denne hypotesen for meg selv, for jeg hadde en plante som var halvdød og jorden var virkelig ikke bra nok til at den kunne få et bra liv. Ikke hadde den lys heller, pga. at den stod på soverommet mitt hvor det alltid var mørkt. Jeg tenkte at det var en ypperlig mulighet til å teste ut hva jeg hadde lest i boken.

Noe av det første jeg gjorde var å lage noen søte fjærvinger til henne. Det var litt symbolsk egentlig. Jeg gav henne et sterkt navn "Frøya" og begynte å snakke med henne daglig. På mirakuløst vis vokste hun flere meter.. Og jeg har siden den gang fått ENORM respekt for naturen. Jeg har innsett at alt lever. Jo mer jeg leser og lærer om naturen innser jeg at det er en hel verden av mikroorganismer som vi ikke ser. Vi tror vi vet alt, men vi har virkelig ikke peiling. 

Jeg har erfart at de fleste planter vokser mye mer om man gir dem gode tanker og tar på dem. En annen bok jeg vil anbefale om dette hørtes interessant ut for deg er "Trærnes hemmelige liv". Der lærer man at alle trærne har et nettverk under bakken (sopp) som kommuniserer med hverandere. Når et tre opplever fare, sender den ut "signaler" som sier ifra til sine allierte. Det er virkelig interessant.

Og det minner meg på! Jeg klipte jo av en stilk fra bonsaitreet mitt og satte den i vann en stund. Den har sikkert stått en måned om ikke mer. Den fikk lange røtter og ble mye større! Nå har jeg plantet den i en potte. Jeg vurderer å plante den i en enda større potte om en liten stund med tanke på hvor store røttene sikkert blir, men jeg har ikke en stor nok potte enda, så jeg får ta det etterhvert... 

Se så stor den har blitt! Dette er virkelig eksperimentering, jeg vet ikke en gang om det blir et nytt tre. Skulle gjerne ha visst mer om bonsai. Hvis noen kan anbefale bøker eller video om temaet så blir jeg kjempeglad! :D

Jeg innser at denne bloggen blir mer og mer plantedagbok. Men det er jo litt spennende. Jeg tror det er viktig å huske på hva man gjør når man holder på med planter, både det gode og dårlige. 

Her kan du se hvordan gresskarene mine ser ut akkurat nå. Dette med gresskar viste seg å være mye mer komplisert enn jeg i utgangspunktet trodde det ville være. Jeg prøvde for første gang å så dem i fjor, men de ble ikke noe særlig store. Det er både hun - og hannplanter. Hunnplanten må befruktes før det kan.. uhm.. gro et gresskarbarn xD 

Dette er det største gresskarbarnet i drivhuset mitt, men det er flere andre befruktede blomster... Så vi får håpe det blir noe.

Jeg prøver meg også som potetbonde. *ler* De er aaalt for små nå, så jeg skal vente en stund til før jeg graver i jorda. Men se her da, haha. Beklager teksten over bildet, det var noe jeg skev i hui og hast før jeg sendte det avgårde på Snapchat.


Hva ellers kan jeg si om dyrkingen min... Jo, jeg har bare organisk frø og jord.. Bruker ikke noe som helst av sprøytemidler eller lignende. Har heller ikke gitt jorda noe særlig med næring bortsett fra det som er i selve jorda. Jeg prøver meg på litt kompost for tiden da, som jeg kan tilsette plantene når det har blitt jord. Men jeg tror jeg gjorde noe feil, for det ble ikke noe jord, hehe. Får ta det gradvis, så kan jeg skrive om kompostering etterhvert.

Eneste trikset jeg har er at hvis det blir mugg eller sopp på noe så drysser jeg litt kanel over. Har hatt overraskende lite problemer med slikt. Det var noe mugg på  gresskarplantene, men det var nok pga. fuktig luft i drivhuset når det ble så varmt, så jeg åpnet opp og nå ser det mye bedre ut.

- Rose

4 kommentarer

Pie in the sky

30.07.2017 kl.14:14

Så utrolig herlig! Vi har nettopp kjøpt oss tomatplante og håper på noen saftige babytomater om ikke lenge :-)

.~* Rose *~.

03.08.2017 kl.14:13

Pie in the sky: Åh, så flott! :D Håper du får fine tomater!

Naviana

30.07.2017 kl.16:32

Koselig å lese! :) Så vidt jeg vet så blir det bare bonsai om du holder på å beskjære planten mye... men jeg er ikke eksepert på bonsaier da.

.~* Rose *~.

03.08.2017 kl.14:14

Naviana: Må undersøke dette nærmere altså :D

Skriv en ny kommentar

.~* Rose *~.

.~* Rose *~.

100, Trondheim

Email: camilla.rose@outlook.com

Kategorier

Arkiv

hits